Ana içeriğe atla

İŞ KULÜBÜ EĞİTİMİ


BURSA İŞKUR

 İŞ KULÜBÜ EĞİTİMİ


Geçen ay katılmış olduğum, iş kulübü etkinliğinden bahsedeceğim. 

Klavyem döndüğünce tabii :  )


İlk gün eğitmeni : Ahmet İÇÖZ,
İkinci gün eğitmeni: Berna TÜTÜNCÜ

Bu eğitime katılmak çok istiyordum. Çünkü; Eğitimi İŞKUR yapması dikkatimi çekmişti. Nasıl eğitmenler ile karşılaşacağımın merakındaydım. Beklentimin baya baya üstünde gerçekleşti diyebilirim. İki günlük bir eğitim programıydı. Yuvarlak bir masa etrafında tanışmaya ve kaynaşmaya başladık. İnsanların farklı karakterler ile tanışması, sohbet etmesi ve bir şeyler paylaşması beni mutlu etti. Sıcak ve istekli kişiler ile bir araya gelmek beni inanılmaz derece heyecanlandırdı. Ahmet İÇÖZ beyin, bizi yönlendirmesi, sorgulaması ve kendi tecrübelerini aktarması nasıl güzeldi. : ) Birbirimizle tanıştıktan sonra gruplara bölünerek, ‘’Ayda hayatta kalma’’ vaka çalışmasını bireysel, ekip ve eğitmen eşliğinde çözümlemeye çalıştık. En güzel tarafı ise ekip olarak vakayı tartışmaktı. Biraz rüzgârlı tartışmaydı. (kötü anlamda değil) Kendimize göre doğru/yanlışı savunmak ve savunabilmek harikulade idi. 

İkinci gün  eğitmeni Berna TÜTÜNCÜ hanım, ile devam ettik. Konumuz bu sefer farklıydı. İki farklı konu üzerinde eğitim verildi. Mülakat teknikleri ve özgeçmiş nasıl hazırlanmalı? Bende özgeçmiş hakkında edindiğim bilgileri aşağıda paylaşmış olacağım. Tabii ki Mülakat teknikleri ile ilgili yaptığımız çalışma formundan da bahsedeceğim.

Eğitmenlere ilgileri için ve İşkur'un misafir perverliğinden dolayı teşekkür ederim.


Özgeçmiş ile edindiğim bilgiler;

İnsan kaynakları profesyonelleri araştırmalara göre bir özgeçmişe tam olarak 6 saniye gibi bir zaman dilimi ayırmaktalar. Özgeçmişin ne kadar sade, özenli ve düzenli yaparsanız sizin için daha iyi olacaktır. Yaklaşık olarak üç farklı çeşit özgeçmiş bulunmaktadır.

Bunlar;
  •  Fonksiyonel,
  • Kronolojik ve
  • Karma olarak adlandırılır. 


Fonksiyonel / İşlevsel Özgeçmiş :

İş başvurusunda bulunacak kişilerin yeteneklerini vurgulamak için belirli yetiler ve becerilerin ön plana çıkarılmasıdır. Kişi, sahip olduğu iş tecrübelerini uzmanlık alanları altında belirtiği bir formattır. 



Kronolojik Özgeçmiş :

En yaygın özgeçmiş formatıdır. Kronolojik özgeçmiş kişinin iş hayatındaki ilerlemesini ve deneyimlerini günümüzden geçmişe doğru listeleyerek tarihsel bir sıra içerisinde sunar.   

Örnek isteyenler için ( https://www.kariyer.net/cv-ornekleri/avukat-cv )


Karma Özgeçmiş :

Yukarıdaki iki özgeçmişin birleştirilmiş halidir. Özgeçmişin başında adayın bilgi beceri ve yetenekleri sıralanır. Daha sonra önem arz eden istihdam  bilgileri kronolojik bir sıra içerisinde güncelden geçmişe doğru verilir. Karma özgeçmiş iş deneyimleri az veya hiç olmayanlar için avantajlıdır.


  • Daha kapsamlı bilgiye ulaşmak isteyenler için biraz daha detaylı araştırma yapmanızı tavsiye ederim. 
Mülakat Teknikleri:
  • Swot Analizi;

Kişilerin veya kurumların kendilerini daha iyi tanıma metodu olarak adlandırabiliriz. 
Hedefe daha iyi bir şekilde ulaşmak isteyenler için güzel bir çalışma ve kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim. 


SORU BAŞLIKLARI

İŞ ARAMA HEDEFİM

GÜÇLÜ YÖNLERİM

·         Mesleki Güçlü Yönlerim
·         Kişisel Güçlü Yönlerim


ZAYIF YÖNLERİM

·         Mesleki
·         Kişisel


FIRSATLAR

TEHDİTLER

TANIDIKLARIM BENİ 3 KELİME İLE?


HAYALİM


  • İş kulübü eğitimine katılmak gibi bir isteğiniz varsa eğer bulunduğunuz bölgenin veya Üniversite kariyer merkezlerine bir danışın derim.
      


 En güçlü veya en zeki değil, değişime en çok uyum sağlayabilen hayatta kalır.                       
(Leon C. Megginson)



Okuduğunuz için teşekkür ettim.
Sevgi&Saygılarımla,
Selçuk GÜL 











Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AKTİF DİNLE…

  İnsan kaynakları profesyoneli, adaylarla iş görüşmesini yaparken süreci doğru yönetebilmesinin çok kıymetli olduğunu unutmamalıdır. Görüşmeyi yapan profesyonel, öncelikle telefon üzerinden başlattığı iş görüşmesi davetinden başlayıp, görüşme sonuçlanana kadar süreç içerisinde iyi bir intiba bırakabilmelidir. Bu süreç, aynı zamanda bir işveren markası çalışmasının göstergesini sağlamaktadır. Görüşülen rol ne olursa olsun, karşımızda yer alan adayları aktif dinlememiz gereklidir. Rolün gerektirdiği uygunluğa en yakın olan adayın transferi gerçekleştirilmeye çalışılır. Bundan dolayı, adaylarla görüşme yapılırken, iş görüşmesi yapan profesyonelin mutlaka aktif dinleme yapabilmesi ve aynı zamanda rolün yetkinliğine uygun sorular sorarak adayı dinlemesi önemlidir. Aktif dinleme yapabilen profesyonelin, adayı dinlerken birkaç kulağı olması gerekmektedir. Doğru role doğru aday olarak adlandırabilmek için aktif dinleme, iş görüşme süreçlerinde çok önemlidir. Aktif dinlemeyi ağırlıklı o...

17. İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİNDEN ANEKTODLAR

Kültür’ün Sesini Dinle! Bu yıl Peryön Güney Marmara (Bursa) bölgesinin düzenlemiş olduğu , 17 .insan yönetimi zirvesinde yer aldım. Zirvenin mottosu : ‘‘kültür’ün sesini dinle’’ idi. Hem akademik hemde genel çerçevede birden fazla kültür kavramı konuşuldu. Benim keyif alarak dinlediğim bir organizasyon idi. Sizlere de belirli bir boyutunu aktaracağım. Konuşmacılar; Konuşmacılar Kurum / Görev Konu Numan ÖZCAN BM *(ILO) Türkiye Ofisi Direktörü İşin Geleceği Ela KULUNYAR – Önder ŞENOL Doğuş Otomotiv İnsan Kaynakları Müdürü – Defacto Finanstan Sorumlu Başkan Yardımcısı Hedef  Birliği: Mutlak Kuzey Neresi? Necdet TURHAN Türkiye’nin Görme Engelli İlk Dağcısı ve Milli Atleti İçinizdeki Zirveye Çıkın Doç.Dr.Kurtuluş KAYMAZ – Dr.Öğr.Üyesi Şenol BAŞTÜRK Uludağ Üniversitesi -Akademisyenleri Akademik Bakış:Teoriden Pratiğe Kültür Gamze GÜRER – Elif ARSLAN AZAK – Cenk GÜ...

ROL MODEL . . .

Merhaba Sevgili Okuyucum, Bugün ‘Rol Model’ hakkında biraz sohbet etmek istiyorum, yani naçizane paylaşımlarım olacak, umarım keyifle okuyacağınız bir yazı olabilir. Tabii ki ben keyifle yazdım. 😉 Rol Model kelimesinin anlamını biliyor musunuz bilmiyorum ama mutlaka bilenler vardır. Arama motoruna arattığımızda bir düzine örneklendirmeler mevcuttur. İngilizce ‘Role Model’ olarak adlandırılıyor. Yani;   ‘örnek alınası’ ya da ‘örnek alınan’ kişiler olarak tanımlanmaktadır. Doğru mu dersiniz. Evet, doğru bir tanımlama olduğunu söyleyebiliriz. Biraz detaya girelim… Rol model ; Birisinin başarısı, başarısızlığı, etkinliği, etkileyiciliği, tavrı, tutumu ve sürükleyiciliği bunları veya daha fazlasını adlandırabiliriz. Kısacası, sizin aklınızı, ruh halinizi, kalbinizi etkileyen kişi veya kişilerdir.   Yaşamımızda çok önemli ve kıymetli bir yere sahiptir aslında rol modelimiz. Hayallerimizi gerçekleştirmek için sürekli mücadele ederken, ruhumuza iyi gelen rol modeller he...