Ana içeriğe atla

Geldi Çattı Mülakat - 2


mülakat karikatür ile ilgili görsel sonucu

Bu yazımı okumadan bir önceki paylaşmış olduğumu  ‘Geldi Çattı Mülakat - 1’’ yazımı okursanız daha iyi bir bilgilendirme olur.

Evet, şimdi hazırsak başlayalım mı?
Kıyafetlerimizi giyip mülakata gideceğimiz kurum için yola koyulduk. Eminim ki çok heyecanlısınız hata yapacak mıyım? Diye kendi kendinize soruyorsunuz. Lütfen o soruyu sormayın kendinize çünkü negatif bir düşünce sizi kötü bir mülakata hazırlar. Ne kadar pozitif olursak bizim için daha iyi olur.

Kuruma 15 dakika önceden gitmeniz size artı kazandırır. Geç kalmamaya çalışın geç kalma gibi bir durumuz olursa kurumu arayıp bilgilendirin. 1-2 saat gibi bir gecikme olmasın lütfen kabul edilir bir yanı olmaya bilir ve mülakat başlamadan biter. Aynı şekilde siz 15 dakika önceden kurumda hazır bir vaziyette mülakatı bekliyorsunuz. Bu bekleyiş yarım saatin üstünde ise o kurumdan ayrılmanızı tavsiye ederim. Kimse çıkıp demesin stres mülakatı diye biz bekletilmek istemiyorsak adayı da bekletme gibi bir lüksümüz olmamalı çünkü karşımızdaki insan olduğunu unutmayalım.

Her şey çok güzel yolunda gittiğini varsayalım. Kuruma girerken size kapıyı açan kişiye elinizi uzatarak kısaca kendinizi tanıtmanız güzel olur. Örneğin: Merhabalar ben Selçuk GÜL iş görüşmesi için gelmiştim.

Sonunda mülakata başladınız heyecana gerek yok. Kasmayın lütfen kendinizi size sorulan sorulara net bir cevap vermeye çalışın ve akıcı konuşmaya özen gösteriniz.






İşe alım uzmanı size büyük ihtimal yapılandırılmış mülakatı uygular. Bu sorulara dair ‘‘Geldi Çattı Mülakat - 1’’ yazımda link vermiştim. ( https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/mulakat-sorulari/ )

İşe alım uzmanı sizi karşılar ve elinizi sıktığı an mülakat başlar. Sizi baştan aşağı süzdükten sonra mülakat odasına alır.(Kesinlikle temiz ve düzenli bir şekilde mülakata gidiniz.) ortamı rahatlatmak için yolculuğunuz nasıl geçti, lokasyonu bulurken zorluk çektiniz mi gibi sorular sorduktan sonra sizi tanımaya geçer sanki sizin hiç özgeçmişinize bakmamış havası verebilir. Oysaki özgeçmişinize hâkimdir. Sorular pozisyondan pozisyona değişir bir IT uzmanı aranıyorsa daha çok adayın bilgisayar yetkinlikleri ile ilgili sorular sorulur. Özgeçmişinize yazdığınız her şey doğru olmalı yanlış yazdığınız takdirde iş alım uzmanı bunu anlar ve size negatif bir etki yaratmış olur. İngilizce seviyeniz düşük ise gidip çok iyi yazmayın. İşi almasanız da deneyim kazandığınızı düşünün hatalarınızı görüp onları düzeltmeniz sizin için müthiş olur.

İşe alım uzmanının soruları bitince sizin sorularınız var mı diye sorabilir sormasa bile siz benim sorularım olacaktı demelisiniz.

Örneğin:

*Şirkette kaç personel çalışmaktadır.                          
                                                                                                                              
*Ben işe alınırsam tam olarak ne gibi bir sorumluluğum olur.(Benzer sorularda karşı tarafa yönetebilirsiniz.)

Mülakat tam anlamıyla biterken işe alım uzmanı sizi en kısa zamanda bilgilendireceğiz diyebilir. Söylemese bile siz sorun hatta en kısa zaman ne kadar bir süreçtir gibi de sorabilirsiniz.

NOT-1: Mülakata giderken yanınızda bir ajanda bulundurmanız güzel olur. Mülakat başlarken işe alım uzmanı nasıl sizin hakkınızdaki düşüncelerini yazarken sizde kurum hakkında sorduğunuz soruları not alabilirsiniz. Farklı bir havada katmış olur.

NOT-2: Lütfen sorulan sorulara önce kafanızda hızlı bir şekilde harmanladıktan sonra söyleyin çalışıp geldiğiniz soruları ezber bir şekilde yanıt vermeyiniz. Robot değil insanız. Doğal olmaya çalışınız.



Olumsuz düşünceleri zihinsel canavarlar halini almadan önce yok edin.


Sevgiler,

Selçuk GÜL




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ne istediğini biliyor musun?

Ne istediğini biliyor musun? Selam güzel insan, Öncelikle değerli vaktini ayırdığın için kendi adıma teşekkür ediyorum. Uzun süredir vakit bulamadığım için yazı yazamadım bundan dolayı da blog sayfama tekrardan merhaba demek istedim. Yani sonunda diye bildim. Ne istediğini bilmek… Sana belki atmış olduğum başlık enteresan gelmiş olabilir ama kararımı bu başlıktan yana kullanmak istedim. Yapmış olduğum mülakatlarımdan yola çıktığımda mavi-beyaz yaka fark etmezsiniz genel anlamda insanlar nereye gittiğini önemsemiyorlar. Özellikle de yeni mezun olan üniversite mezunu adaylar bunu sıklıkla yaptığını fark ettim. Görüşme esnasında özellikle Junior pozisyonlarda aradığım beklentim veya beklentimiz HEYECAN, IŞILTI, İSTEKLİLİK ama maalesef görüştüğüm genç mezun adaylarımda bunları yakalayamıyorum. Tabii ki de herkes heyecanlı, istekli olmayabilir ama bir şeyi karşı taraftan almamız gerektiğini düşünüyorsak, bir şeyler vermemiz gerekmektedir. Genellikle, öğrenci veya yeni mezun olan k

17. İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİNDEN ANEKTODLAR

Kültür’ün Sesini Dinle! Bu yıl Peryön Güney Marmara (Bursa) bölgesinin düzenlemiş olduğu , 17 .insan yönetimi zirvesinde yer aldım. Zirvenin mottosu : ‘‘kültür’ün sesini dinle’’ idi. Hem akademik hemde genel çerçevede birden fazla kültür kavramı konuşuldu. Benim keyif alarak dinlediğim bir organizasyon idi. Sizlere de belirli bir boyutunu aktaracağım. Konuşmacılar; Konuşmacılar Kurum / Görev Konu Numan ÖZCAN BM *(ILO) Türkiye Ofisi Direktörü İşin Geleceği Ela KULUNYAR – Önder ŞENOL Doğuş Otomotiv İnsan Kaynakları Müdürü – Defacto Finanstan Sorumlu Başkan Yardımcısı Hedef  Birliği: Mutlak Kuzey Neresi? Necdet TURHAN Türkiye’nin Görme Engelli İlk Dağcısı ve Milli Atleti İçinizdeki Zirveye Çıkın Doç.Dr.Kurtuluş KAYMAZ – Dr.Öğr.Üyesi Şenol BAŞTÜRK Uludağ Üniversitesi -Akademisyenleri Akademik Bakış:Teoriden Pratiğe Kültür Gamze GÜRER – Elif ARSLAN AZAK – Cenk GÜNAY

20’li Yaşlara

  Merhaba Sevgili Okuyucum, Nasılsın? sorusunu sormadan başlamak istemedim. Umarım, çokça iyisindir. Bugünlerde bir kitap okuyor idim, sonunda bitirebildim. 😉  Tabii ki çok severek okuduğum kitaplardan biriydi. Aslında kitaptan daha çok bir kılavuz olarak adlandırmak çok daha iyi olabilir. Kitabın adı: #20’liyaşlardaişhayatı Okurken, hep aklım şu an ki profesyonel hayatımı irdeleyerek geçtiğini söyleyebilirim. Yani ister istemez kitap insanı irdeletmeye doğru evrilleştiriyor. Hani derler ya; tadı damağımda kaldı. İşte sanırım benim öyle olduğunu söyleyebilirim. İş hayatının; olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle aktarıyor yazar. Özellikle, yeni mezun olmuş kişilere inanılmaz tavsiyeler aktardığını da söyleyebilirim, bu yüzden bir roman, hikâye falan değil ama iş hayatını anlamak, anlamlandırabilmek için okumanızı tavsiye ederim.   Kitap totalde 9 bölümden oluşmaktadır. Başlıklarını manidar bulduğumu da söyleyebilirim. İnsanın derdi ; gelişimse aslında bunu kovalamakta kendi elind